Сьогодні з дня тих страшних подій минуло 36 років.

26 квітня 1986 року на весь світ прозвучала страшна новина про Україну — на Чорнобильській атомній електростанції сталася найбільша ядерна катастрофа… Катастрофа, жах якої неможливо передати словами. Тоді життя мільйонів людей поділилося на “до” і “після”.

Сьогодні з дня тих страшних подій минуло 36 років.

⚠️ Загальний вихід радіоактивних матеріалів становить 50 мільйонів кюрі. Ця сума прирівнюється до вибухів 500 атомних бомб. Димовий стовп від продуктів горіння височів на десятки метрів вгору. 90% ядерного палива ЧАЕС виявилося в атмосфері Землі.

⚠️ Рятували місто і людей від страшного спалаху понад 100 пожежників з міста-супутника Прип’яті. Їм і дісталася найважча доза радіації. Під час ліквідації пожежі загинула 31 людина.
А ось у ліквідації наслідків катастрофи брали участь близько 600 тисяч людей з усіх куточків СРСР.

⚠️ 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях країни — саме таку площу складає зона поразки української території. Також катастрофа на ЧАЕС зробила неможливим для проживання 150 тисяч квадратних кілометрів навколо станції.

⚠️ Точної кількості жертв ЧАЕС ніхто не знає. За різними даними це число налічує до 100 тисяч чоловік. 250 тисяч чоловік в цілому евакуювали до кінця 1986 року із зони відчуження навколо ЧАЕС.

⚠️ У першу добу після вибуху променеву хворобу виявили у 134 присутніх на аварійному блоці. Протягом травня — 28 з них загинули. Точна кількість загиблих від наслідків вибуху досі невідома. Згідно з різними джерелами, це від 4 до 10 тисяч невинних душ.

Сьогодні, ЧАЕС повністю під контролем України. Пам‘ятаємо завжди 🙏

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *