Інструкції користування вогнегасниками

ПРАВИЛА
користування вогнегасниками та
їх експлуатації

Згідно з правилами експлуатації та типових норм належності вогнегасників будинки та приміщення різного призначення мають бути оснащені переносними або пересувними вогнегасниками.

Вогнегасники – пристрої призначені для гасіння пожеж на їх початкових стадіях. Найбільш розповсюдженими, через свою універсальність, є вуглекислотні та порошкові вогнегасники.

Вуглекислотні вогнегасники заповнені зрідженим діоксидом вуглецю, ними можна гасити практично будь-які поверхні на невеликій площі.

Порошкові вогнегасники використовуються для гасіння раптових спалахів рідких, газоподібних та твердих речовин.

Порядок використання вогнегасника:

  • Зірвати пломбу.
  • Висмикнути чеку.
  • Стати до осередку займання з навітряної сторони.
  • Розтруб або шланг вогнегасника направити в осередок пожежі на відстані не менше 1,5 м.
  • Натиснути на важіль (відкрити вентиль) і приступити до гасіння.

Важливо:

Не можна триматися за розтруб вуглекислотного вогнегасника голими руками, оскільки суміш при виході охолоджується до -70, тому приступаючи до гасіння обов’язково одягніть цупкі рукавиці.

Не варто гасити вуглекислотним вогнегасником одяг, що зайнявся на людині, оскільки вогнегасна речовина призводить до обморожень оголених ділянок шкіри.

Під час гасіння вогнегасником електропроводки та електроприймачів напруга має бути не більше 1000 В.

Після вдалого гасіння пожежі, потрібно провітрити приміщення, щоб підвищена концентрація вуглекислоти не призвела до непритомності.

Не слід вдихати повітря і під час безпосереднього користування вогнегасником – краще затримати дихання на кілька хвилин.

Шановні громадяни, пам’ятайте: своєчасне використання вогнегасника допоможе Вам не допустити розповсюдження полум’я, мінімізувавши при цьому матеріальні збитки та зберігши здоров’я, а можливо і життя людей.