Всесвітній день води

Щороку 22 березня, за офіційним рішенням Генеральної Асамблеї ООН, починаючи з 1993 року, вся міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день водних ресурсів (Всесвітній день води). Ця подія має нагадувати всім про значення та важливість води для життя на Землі й має об’єднати зусилля для вирішення проблеми збереження водних ресурсів і забезпечення людства прісною водою.

Рік від року цьому дню призначають різну тему, котра висвітлює конкретний напрям або проблему, пов’язану з використанням водних ресурсів на планеті. Цьогоріч такою темою стала «Цінність води для кожного з нас»

Економічний розвиток та зростання чисельності населення на планеті призводять до того, що все більше води стає потрібно для задоволення зростаючих потреб. Довгий час вважалось, що запаси прісної води невичерпні, що вони мають здатність до самовідновлення. Відтак у результаті безконтрольної господарської діяльності кількість придатної для пиття води різко зменшилась. Та й зміни клімату роблять якість води нестабільною та сприяють забрудненню навколишнього середовища. Згідно з даними ЮНЕСКО на сьогодні у світі понад 1,5 млрд. людей живуть в умовах постійного гострого дефіциту питної води. За прогнозами фахівців, до 2050 року біля 7 млрд. чоловік відчуватимуть нестачу якісної прісної води.

У країнах, що розвиваються, кожен третій житель вже сьогодні страждає від нестачі питної води й відсутності належних санітарних умов, без яких неможливе нормальне життя. У цих країнах приблизно 80% усіх хвороб та одна третина смертних випадків викликані споживанням забрудненої питної води.

На жаль, Україна серед країн Європи є однією з найменш забезпечених водними ресурсами (за запасами води, доступними для використання в Україні, у середньо водні роки на людину припадає 1,09 тис. м³, а у маловодні – 0,62 тис. м³ води. За визначенням Європейської економічної комісії ООН, держава, водні ресурси якої не перевищують 1,5 тис. м³ річного стоку на людину, вважається водонезабезпеченою). Централізованим водопостачанням забезпечено лише 25,2 % населених пунктів. Водою з колодязів користується близько 11 млн. громадян України, з яких за офіційними даними 1,8 млн. колодязів забруднені.

Понад 800 тисяч людей у 13 областях та АР Крим користуються привізною водою, часто низької якості. Від того, як ми цінуємо воду, залежить, як ми керуємо водою та ділимся нею з іншими. Цінність води вища, чим її ціна — вода має величезну та багатогранну цінність для наших домівок, культури, здоров’я, освіти, економіки та цілісності нашого природного середовища. Якщо ми ігноруємо будь-яку з цих граней, ми ризикуємо неправильно керувати цим кінцевим, незамінним ресурсом. Без всебічного розуміння істинної цінності води ми не зможемо зберегти цей важливий ресурс на благо всіх. Для різних людей вода має різне значення, тому є важливим розуміння того, що для кожного з нас означає вода.

Щоб зрозуміти роль, яку відіграє вода у вашому житті, досить дати відповіді на прості питання: Яку роль відіграє вода у вашому домі, на робочому місці або в школі? Для чого ви використовуєте найбільше води? Яку роль відіграє вода в ваших культурних традиціях? Як вода впливає на їжу, яку ви споживаєте? Щоб ви змінили у ситуації з водою у вашому регіоні? Що для вас означає вода? Чому вода важлива для вас? Яку роль буде грати вода у вашому майбутньому? Всесвітній день води є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити суспільне розуміння як проблем, так і рішень в цій області. Для досягнення позитивних результатів необхідно перетворити слова на зобов’язання і дії для збереження водних ресурсів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *